Wysłany: 2010-07-26, 12:00 Witajcie!jestem tu nowy i chcialbym prosic o pomoc
Witajcie!:)MAM 30 lat i od 14lat wiem,że mam ACM.w 1996 roku byłem operowany w niemczech.operacja polegała na wsunieciu czegos plastikowego do kręgu szyjnego....Mam kilka pytan do osób których dotknęłą ACM.
Niestety objawy t.j trudności w chodzeniu,sztywność karku itp nie ustąpiły.W sumie od operacji u żadnego lekarza niebyłem.
Moje pytanie to:
1.Czy mając 1typ ACM mam szansę na otrzymanie renty?jeśli tak to jaka grupe?
2.Do jakiego spejalistę sie udac w warszawie?prosiłbym o namiary:)
3.Czy jest jakis leki który moze poprawić mój chód?
Dzięki za pomoc.
Czy mając 1typ ACM mam szansę na otrzymanie renty?jeśli tak to jaka grupe?
Oczywiście że tak. Ja mam ACM typu I, i również mam poważne problemy z chodzeniem. Mam przyznaną I grupę inwalidztwa, a na komisję ZUS stawiałem się o kulach (co nie oznacza że ktoś ma dzielić mój los). Obejrzał mnie lekarz i stwierdził że nie nadaję się do pracy - a więc renta inwalidzka!
damdin napisał/a:
Czy jest jakis leki który moze poprawić mój chód?
To pytanie najlepiej zadać odpowiedniemu lekarzowi, ja osobiście nie znam żadnego cudownego leku (może pomogłyby leki na poszczególne towarzyszące objawy, jak stany zwiotczenia lub spastyki, zaburzenia widzenia lub połykania itp.), pomaga mi za to w utrzymaniu jako-takiej kondycji tylko i wyłącznie odpowiednia rehabilitacja.