azalka 69, -przepraszam bardzo ale dopisałaś pytanie do postu i nie zauważyłam że jest skierowane do mnie.W związku z tym iż sama padłam ofiarą takiego przeciążenia i musiałam być operowana,zamieszczę rozszerzone informacje na temat który Cię nurtuje.
przyczynami bólów kręgosłupa mogą być zmiany związane z - przeciążeniem - zwyrodnieniem w obrębie krążków międzykręgowych, kręgów, ich połączeń i więzadeł.
Właśnie ta ostatnia przyczyna jest powodem bólów kręgosłupa występujących u większości chorych, którzy skarżą się na tego typu dolegliwości. Jeśli do tych zmian dołącza się różnorodne czynniki mechaniczne tak częste w naszym życiu codziennym jak np. dźwiganie w sposób nieodpowiedni ciężarów. wadliwe ruchy, urazy, różnego rodzaju przeciążenia fizyczne, dochodzi do uszkodzeń i przemieszczeń strukturalnych w obrębie kręgosłupa jak np. kręgozmyk, przerwanie pierścienia włóknistego, wypadniecie jądra. Konsekwencja tego jest podrażnienie zakończeń bólowych w obrębie krążka stawowego, lub ucisku korzeni nerwowych w obrębie otworów międzykręgowych i kanału kręgowego oraz ucisku naczyń krwionośnych. następuje wtórne niedotlenienie, zapalny obrzęk, odruchowe napięcie mięśni i w konsekwencji przyjmowanie wadliwej postawy, chroniącej przed bólem. Te czynniki powodują nasilone objawy bólowe i zapalne, co stanowi zamknięte koło bólowe.
Krążki międzykręgowe łączą ze sobą kręgi. Znajdują się między każdym kręgiem: szyjnym, piersiowym i lędźwiowym. Kręgi te łączą się między sobą również za pomocą stawów międzywyrostkowych.
Kręgosłup stanowi:
# oś centralną ciała,
# spełnia funkcję podporową,
# dźwiga górny odcinek ciała,
# chroni rdzeń kręgowy,
# jest miejscem przyczepów kości i mięśni kończyn dolnych, gdyż osadzony
# jest na miednicy.
Rola kręgosłupa jest ogromna i żeby była spełniona tak, aby kręgosłup funkcjonował prawidłowo musi być on wytrzymały, ruchomy w różnych płaszczyznach i elastyczny. Wytrzymałość zapewnia mu trzon kręgów, które pełnią role podporowa i dźwigają masę ciała. Łuki osłaniają rdzeń kręgowy, zaś stawy międzywyrostkowe, które są miejscami przyczepów więzadeł oraz krążki międzykręgowe zapewniają elastyczność i ruchomość kręgosłupa.
Główne obciążenia kręgosłupa przypadają na 3 ostatnie kręgi lędźwiowe, one zaś te naciski przenoszą na miednicę poprzez trzony kręgów. Pozostałe części kręgów takie jak łuki i wyrostki nie podlegają naciskom osiowym, gdy kręgosłup jest zdrowy. Kręgosłup musi znajdować się w pozycji pionowej. Jego stabilizację zapewniają torebki stawowe, układ więzadłowy i mięśnie.
Niezwykłe ważną rolę pełnią krążki międzykręgowe, które oprócz połączenia kręgów, amortyzują masę ciała, zapewniają ruchomość i elastyczność poprzez swoją specyficzną budowę. Wysokość krążka pomiędzy kręgami jest różna. W odcinku szyjnym wynosi 4 mm wysokości, a w odcinku lędzwiowym 10 mm. Krążek składa się z pierścienia włóknistego i jądra miażdżystego.
Pierścień włóknisty łączy trzony kręgów, zapewnia kształt i położenie jądra. Jest najważniejszym elementem stabilizującym kręgosłup Jednocześnie umożliwia niewielki zakres ruchu między kręgami gdyż potrafi się nieco rozciągać z powodu skośnego i spiralnego układu włókien, z których jest zbudowany.
Jądro miażdżyste jest zbudowane z substancji galaretowatej, która z czasem przemienia się w substancję podobna do pierścienia i pełni funkcję:
# podparcia dla kręgu leżącego wyżej. Jeśli traci tą funkcję (najczęściej i przede wszystkim z racji uszkodzenia) wyzwala się łańcuch patologii kręgosłupa.
# amortyzuje napięcia i naciski i przenosi je równomiernie na wszystkie strony i cały pierścień włóknisty ,
# jest pośrednikiem wymiany płynów pomiędzy krążkami a trzonem.
Bardzo ważna jest zawartość wody w jądrze, która zależy od wieku i wykonywanych zajęć. Gdy jest nadmierny nacisk na kręgosłup dochodzi do wyciśnięcia wody z jądra, następuje powrót do równowagi wodnej. Jeśli naciski są zbyt wielkie, dochodzi do wgniatania jądra w masyw trzonu. W miarę starzenia organizmu dochodzi do upośledzenia zatrzymania wody podczas ucisku. Żel jądra, który się starzeje może wytrzymać tylko przeciętne naciski na kręgosłup. W przypadku podnoszenia ciężaru o masie 90 kg. > na krążek międzykręgowy L5 - S1 działa nacisk około 1 tony. Przy przekroczeniu progu wytrzymałości (dla odcinka lędźwiowego wynosi 900 kg) pierścień pęka a jądro wypada.
Najczęstsza przyczyną uszkodzeń krążków międzykręgowych są zmiany przeciążeniowe - zwyrodnieniowe. Jądro ma konsystencję półpłynną galaretowatą, jest sprężyste i elastyczne w młodym wieku. W okresie zwyrodnienia, które najczęściej poprzedza uraz powodujący wypadnięcie jądra, następuje jego rozmiękanie, rozkawałkowywanie i pękanie na różną liczbę wolno leżących fragmentów, które leżą w półpłynnym środowisku oraz następuje rozmiękanie tylnej części pierścienia włóknistego. Kiedy pierścień ulega przerwaniu jądro wpukla się w powstałą przerwę, gdzie jedyną tamą jest więzadło podłużne tylne. Jeśli jądro jest zdrowe to symetrycznie rozkłada nacisk na pierścień włóknisty. W momencie jego rozpadu zmienia się mechanizm krążka międzykręgowego. Rozkawałkowane jądro nie jest w stanie rozkładać zmienne nacisków w różnych płaszczyznach, lecz pierścień zostaje uciskany głównie na jego tylną część. Ucisk ten jednorodny nierównomierny, wywołuje zmiany zwyrodnieniowe prowadzące do jego przerwania. Ten okres może być różny. Po przerwaniu pierścienia część jądra uwypukla się na zewnątrz. Przemieszczenie następuje wraz z jego zwyrodnieniem i rozkawałkowywaniem wówczas łatwo zostaje wciśnięte przez powstały otwór. Cześć jądra może się znaleźć w kanale kręgowym, część może się zaklinować miedzy kręgami. Może się zdarzyć, że podczas gdy się kicha, a wówczas ciśnienie wewnątrz pierścienia zwiększa się pod wpływem skurczów mięśni, część jądra, które jest wyciśnięte na zewnątrz albo zablokowane w trzonach kręgowych może być podczas ruchu kręgosłupa uwolnione. Może być też całkiem wepchnięte do kanału albo może, wrócić na swoje miejsce w pierścieniu włóknistym. Taka sytuacja może być przypadkowa albo podczas zamierzonych działań albo podczas ćwiczeń leczniczych lub każdego innego ruchu. Częstszym uszkodzeniom ulegają krążki w dolnej okolicy szyjnej i lędźwiowej L4 i L5 Wypadnięcie jądra, które jest poprzedzone pęknięciem pierścienia włóknistego związane jest, jak już wspomniano ze zmianami przeciążeniowo -zwyrodnieniowymi. Następuje ono pod wpływem czynników mechanicznych takich jak urazy, podnoszenie ciężaru, wadliwe ruchy. Wypadniecie jądra lub jego części w odcinku lędźwiowym najczęściej powoduje ucisk na korzenie rdzeniowe L5 lub S1, które razem z korzeniami rdzeniowymi S2 S3 tworzą pień nerwu kulszowego, który na wysokości dołu kolanowego dzieli się na nerw strzałkowy i piszczelowy.
Uszkodzenie krążka powoduje bóle, które w I i II okresie choroby są bólami ostrymi i tak:
I okres - są to bóle tzw. głębokie związane ze zwyrodnieniem jądra miażdżystego. Powstają w związku z siedzeniem i staniem ustępują po leżeniu.
II okres - to choroba ostra wyłączająca z normalnego życia. Bóle krzyża powstają w związku z pęknięciem pierścienia i wypadnięciem lub przemieszczeniami jądra i zablokowanie stawu międzytrzonowego. Są to bóle promieniujące do krzyża, a bezpośrednim powodem jest, podrażnienie korzenia nerwu kulszowego, którego ucisk powoduje bóle promieniujące od okolicy lędźwiowej i pośladków wzdłuż kończyny dolnej aż do stopy, jest to tzw. rwa kulszowa. Ponadto ból nagły o dużym natężeniu, który trwa kilka minut, ale może trwać i kilka dni polegający na zaklinowaniu się uszkodzonego jądra pomiędzy krawędziami trzonów nazwany jest lumbago.Może się wtedy pojawić zaburzenie czucia i ruchów a w związku z tym zaburzenia w oddawaniu moczu i kału. Potrzebne jest wówczas szybkie obarczenie rdzenia kręgowego, gdyż mogą nastąpić poważne powikłania.
III. okres - to trwały ból krzyża nasilający się przy staniu i siadaniu. Czasami występują ataki ostre.które mijają po kilku dniach leżenia. W przypadku pojawienia się rwy kulszowej występują nieodwracalne zmiany w korzeniu.zaburzenia czucia i ruchomości kończyn.
IV. okres - chory wymaga leczenia, które poprzedzić musi dokładne badanie lekarsko-medyczne. Rehabilitant ustala rozpoznanie oraz zalecenia lub przeciwwskazania.
I masz odpowiedż na pytanie dlaczego nie wolno pracować Ci w przodopochyleniu i pozycji wymuszonej,pewnie w opisie masz zaznaczone zmiany w kręgosłupie które w takich pozycjach mogą doprowadzić do wyżej wymienionych powikłań.Pozdrawiam wszystkich.Gosia.
azalka 69
Wiek: 41 Dołączył: 14 Lip 2009 Posty: 116 Skąd: I stolica
Wysłany: 2010-02-08, 16:11
malgosia napisał/a:
I masz odpowiedż na pytanie dlaczego nie wolno pracować Ci w przodopochyleniu i pozycji wymuszonej,pewnie w opisie masz zaznaczone zmiany w kręgosłupie które w takich pozycjach mogą doprowadzić do wyżej wymienionych powikłań.Pozdrawiam wszystkich.Gosia.
Małgosiu serdeczne dzięki za czas który poświeciłaś na udzielenie tak wyczerpującej odpowiedzi, wszystko jest jasne , szkoda że lekarze nie umieją tak uświadamiać chorych < buziolek duuuuuuuużżżżżżżżyyyyyyy dla Ciebie
Witajcie mam pytanie czy spotkał się z Was ktoś , gdzie choroba w pracy była argumentem że się do niczego nie nadajesz?Mówię o koleżankach nie o przełożonych.
Doświadczyłam tego wczoraj i byłam w szoku.Nie powiedziano tego wprost ,ale podtekst zrozumiałam.Ryczałam całe do południa,bo pracuję dobrze.Pracuję w służbie zdrowia,ale i tam jest patologia.Jest to przykre ,nikomu nie życzę takiej choroby nawet tej osobie.Niech będzie zdrowa.
azalka 69
Wysłany: 2010-03-04, 18:57
karina75maj napisał/a:
Ryczałam całe do południa
nie przejmuj sie bo nie warto wylewać łez przez ludzi niegodnych poświecenia naszej uwagi, głowa do góry i ciesz sie każdym dniem ; pamiętaj ze nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być jeszcze gorzej a na tym świecie sa na szczęście jeszcze ludzie którzy nas kochają i dla nich warto żyć z uśmiechem na twarzy
azalka 69
Wysłany: 2010-03-17, 13:13
dzis dostalam wreszcie decyzje o rentę , ktora brzmi ,, nie jest pani niezdolna do pracy "
azalka 69 tak mi przykro czy przynajmniej Ci uzasadnili mi napisali, że za młody wiek i lekka praca. Ty jesteś młodsza odemnie o 10 lat więc może tym bardziej sugerowali się wiekiem a nie chorobą. Jeżeli masz siłę do walki to nie odpuszczaj, bo przecież trzymali Cię rok na zasiłku i teraz ani zdrowia ani pracy
Teraz maksymalnie odrzucają, bo przecież duża dziura w budrzecie
buziaki
azalka 69
Wysłany: 2010-03-18, 18:31
atuiz, oczywiście uzasadnili decyzje wiekiem, mozliwościaą podjecia dotychczasowej pracy , mozliwośc zmiany pracy,możliwość przekwalifikowania, a od neurochirurga mialam na recepcie wypisane że przeciwwskazana praca w przodopochyleniu i pozycji wymuszonej ale pani orzecznik nie dolączyła tego dokumentu do teczki , nie wiem dlaczego bo na recepcie napisane ???
oczywiscie odwolanie bede pisac , nie mam nic do stracenia
Witam jestem Bogdan miałem wypadek w2004 roku.W szpitalu powiedziano mi że jestem tylko potłuczony i po dwóch tygodniach odesłano mnie do domu, niestety miałem złamany kręgosłup no i jamistność
w 2004 uległem wypadkowi kom w szpitalu źle zdiagnozowano mnie stwierdzono złamanie w kolanie i ramienia co zespolono po 3 miesiącach udałem się do poradni neurologicznej z powodu bólu kręgosłupa zrobiono rezonans i stwierdzno jamistość rdzenia o 6 m-cy nie mogę chodzić mam paraliż lewej strony a lekarze przepisują mnie tylko środki przeciwbólowe
może ktoś zna dobrego neurochirurga który mógłby mnie zoperować słyszałem że prof Radek z łodzi jest bardzo dobry ale nie wiem jak można się do niego dostać może ktoś może mi pomóc
bogdan, -witaj serdecznie na dzień dzisiejszy posiadam informację iż Profesor Andrzej Radek przeszedł na Emeryturę ale przyjmuje w gabinecie prywatnym w miejscu swojego zamieszkania z synem Maciejem również neurochirurg.
Szpital ul .Żeromskiego 113 drugie piętro telefon
KLINIKI NEUROCHIRURGII ŁÓDŻ 0426393551 I
DRUGI 0426393420.Gabinet prywatny Łódż ul. ZIELONA 5-7/1tel. 042 6339344
Osobiście uważam że raczej zasięgnęła bym opinii Profesora Ząbka w Warszawie.bogdan, -czy znasz rozmiary jamy?bardzo proszę o odpowiedż.Pozdrawiam serdecznie
azalka 69
Wysłany: 2010-06-17, 22:30
tak jak obiecałam , daje znać co na odwołaniu, wg ZUS jestem zdolna do wykonywania dotychczasowej pracy
Ponieważ ten temat nazywa się "wsparcie dla nieobecnych", to ja postanowiłem w nim zapytać o założycielkę tego tematu, czyli Karinę. Nie chcę tu pisać "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie", ale odpowiedź na tak postawione pytanie byłaby najlepsza, bo dawno się nam nie ukazała, a przecież dawniej była b. aktywna.
A może Karina sama się odezwie?
Dziękuje bardzo za pamięć - chyba było mi potrzebne takie wywołanie i świadomość że ktoś pamięta. Ostatnie wydarzenia na forum ( wiesz o czym pisze ) przysporzyły mi trochę trosk i odebrały chęć do wszystkiego dlatego zamknęłam się w swojej skorupie , po za tym choroba nie odpuszcza idzie jesień i zaczynam czuć się gorzej. Mam też problemy z synem gdyż jego rezonans nie wyszedł po myśli i teraz główkuje co zrobić aby moje dziecko nie musiało przechodzić tego co ja. Jeszcze raz bardzo dziękuje za twoją pamięć i pozdrawiam Przemka i Kamilkę którzy dzielnie mnie wspierają.
karina, mój syn ostatnio zaczął się skarżyc na zawroty głowy, towarzyszyły mu przez jakiś czas rano, kiedy wstawał z łóżka. teraz minęły, ale bardzo przestaszyłam się być może to kwestia kręgosłupa szyjnego, a być może ACM w tej chwili nie stać mnie na rezonans prywatnie, a obawiam się, że państwowy lekarz nie da skierowania tylko dlatego, że Maciek miał kilka incydentów z "kołowaniem w głowie".
A Twój syn ma jakieś dolegliwości?
No to świetnie, Karinko, że "wylazłaś ze swojej skorupy" i się odezwałaś. Nie będę się odnosił do wydarzeń na forum, tym bardziej że wcale nie były takie "ostatnie", trochę czasu wszak minęło. Lecz piszesz o swoich zmartwieniach - czemu to syn przechodził w ogóle badanie MRI - czy coś się zadziało?