Malformacja Chiariego i Jamistość Rdzenia

SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ProfilProfil  AlbumAlbum  ZalogujZaloguj
ZalogujZaloguj  RejestracjaRejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
jamistość rdzeniA u 3 latka
Autor Wiadomość
bromba

Wysłany: 2010-07-02, 11:17   jamistość rdzeniA u 3 latka

proszę o informację, rady, wskazówki.
moje dziecko ma tylko 3 latka i ma zdiagnozowana jamistosc rdzenia objawiajaca sie tylko skrzywieniem kregoslupa - obecnie.
jestesmy po konsultacjach z lekarzami, zostal zrobiony rezonans. musimy rehabilitowac.
i rehabilitujemy od pol roku co jest dosc ciezkie ze wzgl na wiek mojego dziecka, nie widac poprawy.
PROSZE O POMOC. NIE WIEM CZY MOZEMY ZROBIC COS JESZCZE. NIE WIADOMO W JAKIM KIERUNKU TO POJDZIE. MOZE COS PRZEOCZYLISMY. POMOCY.

elamachnowska
elam

Wysłany: 2010-07-02, 17:20   

rozumiem Wasze obawy ale myślę że powinno być zbadane czy przypadkiem jamistość nie powstała z zespołu Arnolda Chiariego , czy rezonans dotyczył również głowy ?

malgosia

Wysłany: 2010-07-02, 18:30   

bromba napisał/a:
PROSZE O POMOC. NIE WIEM CZY MOZEMY ZROBIC COS JESZCZE. NIE WIADOMO W JAKIM KIERUNKU TO POJDZIE. MOZE COS PRZEOCZYLISMY. POMOCY
-witaj,jest dokładnie tak jak napisała elamachnowska
elamachnowska napisał/a:
rozumiem Wasze obawy ale myślę że powinno być zbadane czy przypadkiem jamistość nie powstała z zespołu Arnolda Chiariego , czy rezonans dotyczył również głowy ?
Pozdrawiam i czekamy na odpis :?:

bromba

Wysłany: 2010-07-03, 14:24   

mamy zalecony rezonans głowy. obecnie niezdecydowaliśmy sie na kolejne badanie. mamy rezonan kregoslupa, mamy diagnoze, jestesmy po konsultacjach i mozemy tylko rehabilitowac. dlatego nie robimy rezonansu.

elamachnowska
elam

Wysłany: 2010-07-03, 19:39   

awitajcie , nie rozumiem dlaczego nie chcecie zrobić tego rezonansu głowy , przecież w czasie rehabilitacji może stan dziecka się pogorszyć jeżeli bedzie ACM

rentje

Wysłany: 2010-07-03, 21:04   

bromba, koniecznie zróbcie rezonans głowy! Zdaję sobie sprawę, że takie badanie u tak małego dziecka oznacza najprawdopodobniej lekką narkozę, ale to bardzo ważne, aby wykluczyć lub potwierdzić ACM, bo to niestety może zmienić zalecenia dotyczące rehabilitacji.

I to nie prawda, że możecie tylko rehabilitować. Bardzo możliwe, że to najlepsza opcja dla Twojego dziecka - tego Ci szczerze życzę, ale nie mając kompletu badań nie możesz mieć tej pewności. Rezonans to drogie badanie, lekarz nie zaleciłby go, gdyby nie było wyraźnej potrzeby.

renata1969_39

Wysłany: 2010-07-04, 10:21   

bromba, Witam ja również uważam że powinien być zrobiony rezonans głowy,zresztą tak jak rentje, elamachnowska, malgosia, ,ponieważ mój lekarz od rehabilitacji wyraźnie powiedział że przy ACM nie można ruszać głowy,czyli potylicy głowy,bo można taką rehabilitacją tylko zaszkodzić,a jak po rezonansie będzie wiadomo co jest to od razu będzie wiadomo co będzie najlepsze dla Twojego dziecka.Pozdrawiam i całuski dla dziecka.

bromba

Wysłany: 2010-07-04, 10:52   

witam wszystkich. dziekuje za odpowiedzi.
stan neurologiczny obecnie jest bez zarzutu. narkoza niesie za soba jakies ryzyko. zalozmy isnienie jakies wady OUN przy obecnym stanie dziecka trudno bedzie zdecydowac sie na jakas operacje. natomiast w przypadku dziecka w wieku 3 lat nie ma wyboru sposobow rehabilitacji, stosowane sa tylko korekcja postawy lacznie z zabawa. dziecko w takim wieku nie wykonuje polecen i cwiczen samo, sa bardzo malo inwazyjne, ogolnorozwojowe. zdecydowalismy zrobic rezonans w starszym wieku azeby uniknac narkozy. z tego wlasnie powodu ze i tak nie widzimy zadnych innych opcji i nikt nam nic nie proponowal z lekarzy, rehabilitantow. inna jest rehabilitacja doroslych i mlodziezy. to co robi obecnie rehabilitant na pewno nie zaszkodzi. a w dodatku na razie nie widac poprawy pod wzgl kostnym.

bromba

Wysłany: 2010-07-04, 10:55   

ubolewam nad rehabilitacja ze jest ona malo skuteczna. dziecko chce sie bawic a nie chce wspopracowac. jedno to sprawa neurologiczna a drugie to sprawa kostna. obie kwestie to moga byc powazne problemy.

przemek

Wysłany: 2010-07-05, 14:21   

Witaj,
jamistość rdzenia przeważnie maa swoją przyczynę w istnieniu malformacji Chiariego. Leczenie operacyjne malformacji Chiariego przeważnie prowadzi do zmniejszenia jam syryngomielicznych. Należy więc w przypadku istnienia jamistości koniecznie wykonać rezonans głowy lub odcinka szyjnego kręgosłupa. Niestety sama rehabilitacja nie spowoduje zatrzymania rozwoju jam, tylko leczenie przyczyny może to spowodować. Zachęcam więc do nie czekania.

kamila_28

Wysłany: 2010-07-06, 09:45   

Witaj serdecznie!
Ja również zachęcam do zrobienia rezonansu głowy. Jeżeli okaże się, że jamistość spowodowana jest zespołem ACM, operacja odbarczenia może powstrzymać / spowolnić rozwój choroby. Ciężko leczyć coś nie znając przyczyny :sad:
Pozdrawiam serdecznie

malgosia

Wysłany: 2010-07-06, 13:39   

bromba,
bromba napisał/a:
. narkoza niesie za soba jakies ryzyko.
-w dzisiejszych czasach stosuje się nowoczesne metody znieczuleń,wierz mi że twoje obawy przed zrobieniem badania w znieczuleniu są bezpodstawne.Dziecko będzie miało wykonane krótkie znieczulenie ogólne i będzie bacznie obserwowane przez personel.Jak dla mnie wszystko robisz dla dziecka ale od końca.Przede wszystkim najpierw pełna diagnostyka,wykluczenie Zespołu Arnold-Chiari.Rehabilitacja dzieciątka bez upewnienia się że nie ma wady może a nawet na pewno zaszkodzi twojemu dziecku.Prosisz nas o pomoc wszyscy jednogłośnie podpowiadamy abyś zdecydowała się na to badanie(takie zalecenie dostałaś również od lekarza)-i kompletnie nie rozumiem skąd wynika twoja bezczynność.Dla potwierdzenia tego co napisaliśmy poczytaj ,,Zieloną Krainę"-zobaczysz ile razy młodsze dzieciaczki przechodziły przez badania w znieczuleniu.Nikt nie ma zamiaru skrzywdzić twojego dziecka i gdyby znieczulenie zagrażało jego życiu czy zdrowiu nie otrzymałabyś na nie skierowania.Proszę Cię bardzo dokończ pełną diagnostykę a wówczas dostosuj się do zaleceń rehabilitantów(a nie odwrotnie :sad: )Czy możesz podać nam długość oraz szerokość jamy u dziecka :?: .Pozdrawiam serdecznie i czekam na wiadomość jaka podjęłaś decyzję. :?:

bromba

Wysłany: 2010-07-07, 15:59   

ponieważ biore pod uwage nasza niewiedze, dlatego pytam. dzieki za informacje. Malgosiu ale jezeli wyszlaby ta wada ACM to jezeli dziecko ma stan neurologiczny bez zarzutu to lekarz zdecyduje sie na operacje? mysle ze nie. ale moze czegos nie wiem. czekam na informacje

bromba

Wysłany: 2010-07-07, 16:00   

jama jest duza z oceny lekarza. nie podam wymiarow w tej chwili.

malgosia

Wysłany: 2010-07-07, 18:15   

bromba, -witaj serdecznie :wink:
bromba napisał/a:
ponieważ biore pod uwage nasza niewiedze, dlatego pytam.
-rozumiem,postaramy się wszyscy przybliżyć Ci problem z jakim zmaga się twoje dziecko.
bromba napisał/a:
Malgosiu ale jezeli wyszlaby ta wada ACM to jezeli dziecko ma stan neurologiczny bez zarzutu to lekarz zdecyduje sie na operacje? mysle ze nie
-myślę ze dobry neurochirurg znający się na chorobie w bardzo szybkim czasie po rozpoznaniu ACM zaproponował by zabieg odbarczenia podpotylicznego(zabieg ten ma za zadanie zmniejszyć rozmiary jamy).
bromba napisał/a:
jama jest duza z oceny lekarza.
-no i masz odpowiedż a być może upewnienie się w przekonaniu że czasem warto a nawet trzeba pomyśleć o często towarzyszącym Zespole Arnolda -Chiari-lecz bez rezonansu nikt nie rozpozna wady.Pozdrawiam i pytaj o wszystko o Cię męczy ,jesteśmy tutaj po to aby wzajemnie się wspierać i pomagać.Czy możemy poznać imię dzieciątka :?: Pozdrawiam i buziaki dla maleństwa :wink:

Odpowiedz do tematu